Graag stellen we Microphone Modeler aan je voor, een nieuwe studio DSP Processor die uiterst precies het karakter van praktisch elke bestaande microfoon weergeeft.

Toen in 1999 AutoTune op de markt kwam was de eerste reactie van iedereen 'dat kan nooit goed werken', 'een leuk aardigheidje, maar vast niet geschikt om serieus te gebruiken'.
Inmiddels twijfelt niemand meer aan de kwaliteit, werking en functionaliteit van AutoTune, en in veel serieuze studio's is AutoTune niet meer weg te denken.
Dezelfde reacties horen we nu als we over de Microphone Modeler vertellen. Wij zijn er echter van overtuigd dat het met de Microphone Modeler net zo zal gaan als destijds met AutoTune en veel studio's de Microphone Modeler gaan gebruiken. Een extra aanwijzing dat het niet zo maar een speeltje is, valt af te leiden uit het feit dat Tascam een licentie gekocht heeft en de Microphone Modeler standaard inbouwt in de Tascam DM-24 en Roland een soortgelijke techniek toepast in de VM-7000 serie.


Wat is de Microphone Modeler eigenlijk?

Antares, de uitvinder van AutoTune en de Microphone Modeler, heeft digitale modellen van een enorm aantal bestaande microfoons gemaakt en in één apparaat ondergebracht. Daarmee heeft elke studio vele microfoon modellen direkt binnen handbereik en of het nou om een dynamische-, een condensator- of een buizen microfoon gaat, de Microfoon Modeler maakt simpel van de ene microfoon een andere.
Ook de afstand tot de microfoon, de richtings-gevoeligheid en de eventuele 'buis verzadiging' kan zeer eenvoudig worden ingesteld. Beschikt een microfoon over een low-cut of een high-cut filter dan kan deze aan of uit worden gezet. De instelling die gemaakt wordt simuleert hetzelfde effect zoals dat in werkelijkheid geweest zou zijn met de gekozen microfoon.


Praktische toepassingen van de Microphone Modeler

1Tijdens een opname-sessie wil je graag 'de sound' van een Neumann U87 gebruiken maar deze microfoon is niet voorhanden. Wel voorhanden is een AKG C414. Met de Microphone Modeler is ook die U87 sound in huis. Sluit de Microphone Modeler aan op de insert van het microfoon kanaal op de mengtafel. Kies als 'source' de C414 en als 'Model' de U87 op de Microphone Modeler. Mits op het originele model beschikbaar, stel je op de Microphone Modeler ook de richtings-gevoeligheid van de microfoons in. De Microphone Modeler vergelijkt beide modellen en berekend op basis van de instellingen het geluid van de Neumann U87. Deze berekening wordt realtime gemaakt dus de opname kan direkt beginnen.
Toepassing: De Microphone Modeler kan als insert worden gebruikt om tijdens een opname realtime het karakter van de ene microfoon direkt om te zetten naar een ander model.

2 De opnamen zijn klaar en worden afgemixed of er is een oude opname die opnieuw gemixed moet worden. Tijdens het mixen van de tracks ontdek je dat het de uiteindelijke 'sound' ten goede was gekomen als er andere microfoons waren gebruikt voor de zang en akoestische gitaar-partijen. Zou er normaal gesproken 'jammer maar helaas' gedacht worden, de opnamen opnieuw maken is in 99% van de gevallen immers niet mogelijk, met de Microphone Modeler in de studio is er niets aan de hand. De takes kunnen alsnog door de Microphone Modeler worden geroute om achteraf de microfoon-keuze te veranderen.

Toepassing: Een opname track kan door de Microphone Modeler geroute worden om achteraf het microfoon model te wijzigen.

3 Er worden meerdere 'voice-overs' aangeleverd die opgenomen zijn met verschillende microfoons. De opdracht is het geheel te editen en te mixen voor bijvoorbeeld een multi-media produktie. Met de Microphone Modeler kunnen de takes "gelijk worden gemaakt" door als 'source' de oorspronkelijk gebruikte microfoon te kiezen en als 'model' steeds de gewenste microfoon.

Toepassing: Takes gemaakt met verschillende microfoons kunnen achteraf alsnog dezelfde microfoon gebruiken.

4 Ook als een kleinere of juist grotere microfoon-afstand tijdens de opname beter was geweest kan dat alsnog worden ingesteld. Bedenk eens hoe handig dat kan zijn, immers een te dichtbij opgestelde microfoon kan veroorzaken dat de hand van de muzikant tijdens de opname de microfoon raakt. Nu kan die 'sound' toch worden bereikt door de afstand tot de microfoon alleen op de Microphone Modeler kleiner te maken.

Toepassing: Met de Microphone Modeler kan achteraf de afstand tot de microfoon worden gewijzigd.

5 Hetzelfde geldt voor de instelling van de buis-verzadiging van een buizen-microfoon, ook die kan worden ingesteld op de Microphone Modeler. Zelfs kan een opname, gemaakt met een condensator-microfoon, worden gewijzigd in een opname met een buizen-microfoon!

Toepassing: Met de Microphone Modeler kan achteraf de buisverzadiging van de microfoon worden gewijzigd.

6 Een goede opname-technicus weet vaak precies welke microfoon hij of zij moet gebruiken voor een bepaalde opname. Toch wil ook deze technicus vaak meerdere microfoons proberen om de best klinkende te nemen. Omdat met de Microphone Modeler zoveel microfoons voorhanden zijn door aan één knop te draaien kan deze ook worden gebruikt om de in de studio aanwezige microfoons te proberen zonder ze te moeten opstellen en aansluiten. Deze aanpak is snel en efficiënt. Het is tevens mogelijk om snelle A/B vergelijkingen te doen.
Op deze manier kun je ook een microfoon kiezen en testen als je op het punt staat een nieuwe microfoon aan te schaffen maar nog niet duidelijk weet welke dat zou moeten gaan worden.

Toepassing: Met alle microfoons direkt onder één knop kan in zeer korte tijd de ideale microfoon voor een bepaalde opname worden gekozen.